Närke – Örebro,  Caisa Wargs hemstad med Grythyttan,  Nora, Wadköping,  Stjernsund och båttur på Hjälmaren

Uttrycket om att alla vägar bär till Rom har vi säkert hört men samma uttryck skulle kunna gälla för Örebro.  Här korsas de större vägarna E18, E20 och Riksväg 50 med andra ord är Örebro en stad man oftast bara passerar. Vilket är synd då här finns så mycket att uppleva. Under resan hinner vi att utforska de flesta av Närkes bästa sevärdheter såsom Örebro slott, trästaden Nora, Måltidens hus i Grythyttan och Stjärnsund slott i Askersund.

Dag 1. Hemorten – Örebro
Vi åker från Västkusten via Falköping-Mariestad. I Ramundeboda ser vi klosterruinen och passar på att äta lunch i caféet strax intill. I Örebro ser vi den Gamla stadsdelen och friluftsmuseet Wadköping.  Här  finns bland annat Caisa Wargs hus. Man tager vad man haver är ett myntat uttryck som påstås komma från denna berömda kokbokförfattarinna Caisa Warg.  Om det stämmer eller inte kan vi tvista om. Tvärtom var hon mycket noga med sina recept. Vi bor tre nätter på centrala Scandic Grand Hotell. Middag äter vi på Restaurang Svampen och får samtidigt en hänförande utsikt över Örebro.

Dag 2. Örebrodag med båttur på Hjälmaren
En visning på Örebro slott står först på programmet sedan tar vi en promenad i den vackra stadsparken längs Stångån, en oas mitt i stan, fylld av skulpturer och vackra blomster. På andra sidan finner vi hamnen varifrån vi åker på en guidad kryssning med M/S Lagerbjelke och äter lunch medan vi glider fram på Örebro kanal och slussas ner i Stångån för vidare resa ut i Hjälmaren. På eftermiddagen får vi egen tid i Örebro City, vi tipsar om St Nikolai kyrka, länsmuseet allt efter eget intresse. Middagen äter vi på hotellet.

Dag 3.  Grythyttan – Nora
Idag gör vi besök i norra delen av Närke, där välkända Gästgivaregården serverar förmiddagskaffe. Vi får därefter en guidad visning av Måltidens hus i Grythyttan. Paviljongen som representerade Sverige under världsutställningen i Sevilla 1992 flyttades på initiativ av gästgivaren Carl Jan Granqvist till Grythyttan.

Den är numera säte för restaurangutbildningen i Grythyttan, ett centrum för mat och dryck.  Måltidens hus serverar dagens lunch och vi tar en liten promenad genom byn innan vi reser vidare till småstadsidyllen Nora. En stad med vackra trähus uppförda av skickliga hantverkare från 1700-talet och framåt. På kvällen äter vi en god middag på hotellet.

Dag 4. Örebro – Askersund – Hemorten
Hemresedagen börjar i södra delen av Närke med besök i Askersund och senare en guidad visning av pampiga Stjernsunds slott. Slottet är vackert beläget på en hög udde mellan Hammarsundet och Alsensjön. Resans sista lunch intar vi på Olshammargården i Aspabruk, Verner från Heidenstams födelsehem, idag restaurang och hotell. Innan hemkomsten har vi druckit eftermiddagskaffe på Basta Kvarncafé norr om Ulricehamn.

11 augusti
2018

DETTA INGÅR:
• Bussresa
• Reseledare
• 3 logi i dubbelrum
• 3 kaffefika
• 3 frukost
• 3 middagar
• 4 luncher
• Båttur
• Entréer och visningar

AVGÅR:
Varberg 07.00 Kinna,
Borås 08.45 – Ulricehamn
09.15. Kungsbacka –
Göteborg 07.00

TILLÄGG:
Enkelrum: 1200:-
Avbeställningsskydd 150:-
Reseförsäkring: 205:-