Gotland – Rosornas ö – ett exotiskt landskap i svensk miljö

En underbar resa till solens, rosornas och ruinernas ö! Gotland bjuder på en mängd sevärdheter och ett annorlunda landskap med rik flora och medeltida atmosfär. Under vikingatiden var det vaxljus och ekorrskinn som var öns viktiga handelsvaror, idag är ljusen av stearin och skinnen kommer från lamm. Gotländsk design inspireras ofta av karg enkelhet med naturens färger och material. I Visby händer det mycket och nu finns chansen att uppleva folklivet i den medeltida atmosfären.

Dag 1 Hemorten – Visby
Vi reser med färja från småländska ostkusten direkt till Visby där vårt hotell väntar med rum. Vi börjar med stadspromenad genom Visbys gränder. En av kvällarna tar du kanske en promenad ner till hamnen, och smakar på glass i en av Sveriges största glassbutik.

Dag 2 – 3 Utflyktsdagar
Norra Gotland – med gigantiska raukar
Ingen svensk stad kan mäta sig med Visby som ingår i världsarvet med sin medeltida karaktär, ringmuren, rosor och ruiner. Norröver finner vi ett kargt och kalkrikt landskap på väg till Ingemar Bergmans älskade Fårö – fårens och kändisarnas ”betesplats”. Bebyggelsen är ålderdomlig liksom Fårödialekten och här finns de mäktiga raukarna på öns största raukfält. Vi ser skogar och säregen natur med vindpinade tallar. Under dagen ges tid att besöka Lummelundagrottan – en underjordisk sagovärld skapad av naturen själv. Öns hantverk i ull och skinn står också på programmet. Tillfälle till lunch på egen hand ges under dagen.

Södra Gotland – Hoburgsgubben
Vi följer den vackra kusten med utsikt mot Karlsöarna på vägen ner mot Hoburgen. Naturligtvis hälsar vi på Hoburgsgubben – södra Gotlands största rauk. Stenhuggarna har försvunnit men på stenmuseet ser vi hur hantverket gick till. Kanske köper någon med ett bryne hem. Det finns nittioen kyrkor på ön och de är rena konstskatter. Vi besöker en av dem. Den gotländska floran är ett sagolikt kapitel och här växer många arter som trivs i den kalkrika miljön. Tillfälle till lunch på egen hand ges under dagen.

Kvällslivet i Visby
Vi äter middag på hotellet varje afton och därefter finns tid att ge sig ut i sommarstadens uteliv.

Dag 4 Visby – hemorten
Idag tar färjan oss tillbaka till fastlandet för vidare hemresa med buss, på kvällen är vi återigen hemma.

2 augusti

2018

AVRESA 2/8
Best Western Solhem Hotel
5860:- (Enkelrum: 1090:-)

DETTA INGÅR:
• Bussresa
• Reseledare
• Färjor
• 3 hotellnätter
• 3 frukostar
• 3 middagar
• Lokal guide i Visby och
alla utflykter
• Entré till Lummelundagrottan
tillkommer för den
som vill gå ner.

AVGÅR:
Rederiet fastställer sin
tidtabell under våren, först
därefter återkommer vi
med avgångstid.
Varberg – Kinna – Borås –
Ulricehamn – Jönköping.
Kungsbacka – Göteborg

TILLÄGG:
Enkelrum: se ovan
Avbeställningsskydd 150:-
Reseförsäkring: 205:-

Lämna födelsedata, kön och nationalitet vid bokning. Tag med giltig ID-handling!