Norrland i höstfärger

Alla bilder: Erlings Resor

På denna resa njuter vi av avkoppling, upplevelser, möten mellan människor och det naturen har att erbjuda med vackra höstfärger.

4 september, 6 dagar

7990:-

Avgår:
Varberg, Kinna, Borås, Kungsbacka, Göteborg.

Ingår:
Bussresa • Reseledare • 5 nätter i dubbelrum • 5 frukostar • 6 middagar • 3 luncher • 2 fika • Utflykter • Entréer • Visningar

Tillägg:
Avbeställnings­skydd 150 kr • Enkelrum 1500 kr • Reseförsäkring 265 kr

Teknisk arrangör: Erlings Resor

 

Dag 1 Hemorten-Mora
Vi reser från Halland och Göteborg till Mora. På vägen stannar vi för förmiddagskaffe och sedan också för lunch innan vi når Mora. Vi sover i sköna sängar på centralt belägna Best Western Hotel Mora. På hotellet äter vi en gemensam middag.

Nordkap_HjortronDag 2 Mora-Östersund
Efter frukost tar vi en titt på Mora, Siljansbygdens största ort, innan vi fortsätter norrut mot Östersund. Vi ser på långt håll Storsjön när vi närmar oss Östersund. Staden ligger vackert vid sjöns östra strand men vi tar den västra sidan. I hjärtat av Storsjöbygden hittar vi Persåsen, en fridfull liten by med vacker utsikt mot Storsjön och Hoverberg och med Oviksfjällen som tittar upp bakom skogen. Här har familjen Wikner haft sitt familjeföretag i 45 år. Hantverket och passionen för trä har funnits i familjen genom tiderna. Vi får en visning och sedan äter vi gemensam lunch här. Vi åker vidare över bron vid Vallsundet och kommer till Frösön. Här besöker vi tonsättaren Peterson-Bergers Sommarhagen, där vi får ta del av hans liv och verk. På kvällen tar vi in på vårt hotell för övernattning och middag.

Dag 3 Östersund-Vilhelmina
Efter frukost ger vi oss av mot nya äventyr. Vi stannar i Strömsund vid jätten Jorm, en sex meter hög staty som står vid hembygdsgården. Statyn avtäcktes 26 september 1974, samma dag som Beppe Wolgers film ”Dunderklumpen” hade världspremiär i Strömsund. Vi fortsätter till gårdsbutiken M Bergman fisk. Butiken och restaurangen har flertalet gånger vunnit pris i SM i mathantverk. Vi äter lunch här och njuter av deras delikatesser. Nu bär det av vidare mot Vilhelmina och Risfjells Sameslöjd. Här finns en butik med allt man kan tänka sig i sameslöjd och hantverk. Du kan beskåda unika sameföremål i museet, där vi också får en guidad visning. Vi tar oss sedan till hotellet för att checka in och äta en god middag.

Dag 4 Saxnäs, Fatmomakke och Klimpfjäll
I dag ska vi bekanta oss med områdena runt Vilhelmina. Vi får guidning av Doris Risfjell, vår ciceron hela dagen. Vi börjar med att besöka den mäktiga Trappstegsforsen, ett vattenfall format till en trappa, där Kultsjöns vatten kastas utför i imponerade kaskader. I fantasin förvandlas lätt forsen till trappan in i Bergakungens sal. Vi åker vidare mot Saxnäs och gör ett besök på den gamla samiska mötesplatsen Fatmomakke, en levande kyrkstad mitt i fjällvärlden. Här samlas människor för att fira kyrkhelger och det har man gjort i hundratals år. Vi får höra berättas om hur det var förr och sedan avnjuter vi en god soppa innan vi åker vidare. Nästa stopp blir vid Norgefarargården, kulturmärkt timmerhus i byn Klimpfjäll.

Här finns en stallbutik med försäljning av hantverk, presenter, souvenirer och naturprodukter. Vi avslutar besöket med kaffe och till det en läfsa. Näst på tur står Ricklundgården, ett museum och residens för konstnärer och kulturarbetare.

Tillbaks till Vilhelmina och hotellet för övernattning och middag.

Dag 5 Vilhelmina-Hudiksvall
Vi tar oss i dag från Vilhelmina via turistvägen till Torvsjö där vi besöker Torvsjö kvarnar, mitt emellan Åsele och Vilhelmina. Byn är byggd längs Skarpsjöbäcken som mynnar ut i Torvsjön. Här finns en märklig anläggning med skvaltkvarnar, tröskverk, såg, elverk och en mängd andra byggnader. Allt uppfört med handkraft av byns finurliga och driftiga bönder i slutet av 1800- och början av 1900-talet. Vi får en visning av skvaltkvarnen. Därefter fortsätter vi söderut via Åsele, Sollefteå och Sundsvall och kommer fram emot kvällen till Hudiksvall för övernattning och middag.

Dag 6 Hudiksvall-Hemorten
Efter frukost tar vi plats i bussen för resa söderut till våra hemtrakter. Vi äter en gemensam avslutningsmiddag innan vi når Göteborg och Halland.

 

human hair wigs human hair weave lancel pas cher louboutin pas cher oakley pas cher canada goose pas cher air max pas cher scarpe mbt louboutin pas cher louboutin pas cher Ralph Lauren pas cher ralph lauren pas cher air max pas cher canada goose pas cher air max 90 pas cher louboutin outlet Canada Goose Pas Cher