Öland

Alla bilder: Berit Axelsson

Alla bilder: Berit Axelsson

Ett exotiskt landskap i svensk miljö

Öland, känt för sitt magiska ljus, har inspirerat duktiga konstnärer och hantverkare som etablerat sig på ön. Vi får uppleva en blandad bukett av öländska smultronställen från norr till söder med Solliden, kungens sommarresidens, Byerums raukar, Alvaret och radbyarna. Vi bor på charmiga Halltorps gästgiveri söder om Borgholm i tre nätter. På Kalmar slott känner vi historiens vingslag medan vi vandrar runt och ser medel­tidens storslagna byggnads­verk. Vi avslutar dagarna med en äkta hyttsillslunch och glasbåsning på Pukebergs glasbruk.

5 juli, 4 dagar

4690:-

Avgår:
Varberg 7.30 – Kinna – Borås 9.15 – Lockryd 9.45 – Tranemo 10.00. Kungsbacka – Göteborg 7.30.

Detta ingår:
Bussresa • Reseledare • 3 nätter i dubbelrum • 3 frukostar • 2 luncher • 3 middagar • 1 fika • Entréer • Guidad visning • Lokal guide

Tillägg:
Avbeställningsskydd 120 kr • Enkelrum: 990 kr • Reseförsäkring: 205 kr

DAG 1 HEMORTEN – ÖLAND

Raskt tar vi oss genom Småland där morgonkaffe serveras. På Kalmar slott får vi höra historien om Kalmarunionen medan vi vandrar genom slottets salar och gemak. Efter en tur på den imponerande Ölandsbron checkar vi in på anrika Halltorps gästgiveri. Alla rum är charmigt olika men har egen TV och badrum med dusch. I trädgården finns en bubbelpool för hotellets gäster och man erbjuder också spa-behandlingar och relax­avdelning.

DAG 2 NORRA ÖLAND

Första dagen beger vi oss norrut för att se Byerums raukar och Neptuni åkrar, båda unika natursevärdheter. Hela Öland består av kalksten och det ser vi på många håll under turen. Sandviks kvarn är Nordens största och här finns en trevlig ser­vering. Vi kör en tur genom Ölands enda stad Borgholm och ser Borgholms pampiga slottsruin som reser sig vid sidan om vägen. Strax intill lig­ger kungliga Sollidens slott där vi vandrar runt i den underbara par­ken med olika trädgårdsrum och vackra planteringar. Gemensam middag på hotellet och sedan en stund på terrassen med utsikt över Kalmarsund och det får avrunda dagen.

DAG 3 SÖDRA ÖLAND

En lokal guide följer oss hela dagen och visar den södra delen av ön. Här finner vi de typiska öländska radbyarna med sin orörda bebyg­gelse, rader av väderkvarnar och inte minst stora Alvaret med sin alldeles speciella växtlighet. På öns södra udde finns en flytt­fågelpassage som flera gånger per år lockar fåglar och fågelskådare. Idag smakar vi en öländsk specia­litet till lunch.
Tillbaks på Halltorps gästgiveri kan vi ta ett dopp i poolen eller en promenad före middagen.

DAG 4 ÖLAND – HEMORTEN

Efter en god frukost lämnar vi Halltorp för att besöka en keramikverkstad i Färjestaden innan vi reser tillbaks över Ölandsbron mot Nybro. I Pukebergs glasbruk väntar hyttsillslunch på gammaldags vis. Du kan pröva på att blåsa glas och besöka glasbutiken innan vi reser hemåt. På kvällen är vi tillbaks i väst-Sverige med många härliga min­nen.

human hair wigs human hair weave lancel pas cher louboutin pas cher oakley pas cher canada goose pas cher air max pas cher scarpe mbt louboutin pas cher louboutin pas cher Ralph Lauren pas cher ralph lauren pas cher air max pas cher canada goose pas cher air max 90 pas cher louboutin outlet Canada Goose Pas Cher