Ramsau

med Salzkammergut

Foto: Ami

Denna sköna resa tar oss till den österrikiska delstaten Steiermark, landets gröna hjärta, sydost om Salzburg. Området, vars huvudstad är Graz, gränsar till Ungern och Slovenien. Invånarna är fast rotade i sin hemtrakt med alla seder och bruk. De vackra, traditionella kläderna är ett bevis på detta. Kalkalpernas ljusgråa bergs­stock bildar gräns i norr med Dachstein i centrum. Massivet räknas som ett av Alpernas skönaste. Självfallet kommer vi att ta en tur upp med kabin­banan. Detta fina bergspano­rama har vi framför oss i den lilla orten Ramsau, som breder ut sig på högplatån nedan­för massivet. Dekorativa, blomsterprydda hus mellan sammetsgröna ängar och vackra alléer omringar byn, där vi bor på det 4-stjärniga familjehotellet. Våra utflykter för oss bland annat till Vita Hästens hemtrakter vid den omsjungna sjön Wolfgangsee i det bildsköna Salzkammergut, där sjöarna och kurorterna ligger tätt.

2 augusti, 8 dagar

8950:-

Avgår:
Borås, Kinna, Varberg, Halmstad, Göte­borg, Kungsbacka.

Ingår:
Bussresa • Reseledare • 7 nätter i dubbelrum • 7 frukostar • 8 middagar • 2 fika • Utflykter • Entréer • Inträde till badanläggning • Vägavgifter

Tillägg:
Avbeställnings­skydd 150 kr • Enkelrum 1100 kr • Reseförsäkring 325 kr  • Inträde till Ispalats ca 9 euro

Valuta: EUR

Teknisk arrangör: Erlings Resor

 

DAG 1–2 HEMORTEN – LEIPZIG-RAMSAU

På vägen till Helsingborg och Öresundsfärjan gör vi stopp för kaffe på Hallandsåsen. Efter båtturen från Gedser till Rostock fortsätter vi till Leipzigtrakten för middag och övernattning. Nästa morgon styr vi mot delsta­ten Bayern, passerar München och når Österrike vid Salzburg. Några mil senare kan vi klättra upp till Ramsauplatån ovanför Schladming. På hemtrevliga hotell Matschner gör vi oss hemmastadda och avslutar dagen med middag.

DAG 3-6 UTFLYKTER SALZKAMMERGUT

Under denna dag får vi upp­leva nya naturscenerier på lö­pande band. Genom den breda Ennsdalen och det sköna området Ausseerland kommer vi till semes­terorten St Wolfgang. Den nådde världsrykte med operetten Vita Hästen, vars handling utspelar sig här. Självfallet hittar vi ett värds­hus med samma namn. Efter att ha flanerat i gränderna, besökt den vackra kyrkan och kanske något av många kaféer, tar vi oss till ännu en av Salzkammerguts många vackra sjöar. Den pittoreska orten Hallstatt, vid sjön med samma namn, ligger på en smal landremsa mellan vatten och berg, i skuggan av Dachsteinmassivet. Huvudgatan längs stranden kantas på ena sidan av fina blomsterprydda hus som hänger på en sluttning. Hemresan via Gosau och Annaberg bjuder på ytterligare nya, fina vyer. Vi kom­mer tillbaka till Ramsau efter att ha rundat ”kungen” Dachstein.

DACHSTEIN MED KABINBANA

Efter endast några kilometers bussfärd är vi framme i Türlwand ovanför Ramsau. Här stiger vi på en stor kabinbana som går upp till bergsstationen Hunerkogel på 2 700 meters höjd. På utsiktsterras­sen ”Sky Walk” belönas vi med fantastiska vyer över alperna om­kring oss. Det finns möjlighet att gå över en hisnande hängbro och besöka ”Ispalatset” inne i glaciären. Inträde hit tillkommer.

FILZMOOS

På en vacker landsväg, som slingrar sig ovanför Ennsdalen når vi snabbt Filzmoos. Den vackra byn sjuder av liv under skidsäsongen och är på sommaren omtyckt bland vandrar­na. En bit härifrån hittar vi en pärla, gamla fäbodsområdet Hof Alm. Med berget Bischofsmütze i bak­grunden passar vi på att njuta av lunchen i denna idyll bland gröna ängar (lunch ingår inte).

SCHLADMING OCH STEIRISCHER BODENSEE

Denna världskända vintersportort vid foten av Planai ligger direkt nedanför Ramsau. Efter besöket här fortsätter vi till den närbelägna Seewigdalen. Det blir en avkopp­lande promenad i skön alpluft till den lilla sjön Steirischer Bodensee, som inramas vackert av höga berg. För att höja aptiten kan du ta en runda runt det blågröna vattnet innan du sätter dig på sjöterrassen för lunch. På eftermiddagen kan vi utforska Ramsau på egen hand.

DAG 7–8 RAMSAU – DESSAU – HEMORTEN

Hemresan går på nya vägar via Passau till Tyskland. Denna gång övernattar vi i Dessau på NH Hotel, där maten väntar. Vi tar oss nästa morgon till Rostock-färjan och av­njuter under båtresan ännu en ge­mensam middag. Cirka kl 18.30 når vi åter Helsingborg.

avnjuter under båtresan ännu en gemensam middag. Cirka kl 18.30 når vi åter Helsingborg.

human hair wigs human hair weave lancel pas cher louboutin pas cher oakley pas cher canada goose pas cher air max pas cher scarpe mbt louboutin pas cher louboutin pas cher Ralph Lauren pas cher ralph lauren pas cher air max pas cher canada goose pas cher air max 90 pas cher louboutin outlet Canada Goose Pas Cher