Rhen & Mosel – Här möts vi av branta vinsluttningar, pittoreska byar och medeltida borgar

När vi färdas längs de slingrande floderna får vi njuta av ett härligt landskap, fullt av borgar, romantiska ruiner och korsvirkesstäder. Allt ligger vackert inbäddat med grönskande vinodlingar i trappstegsliknande terrasser. Vi bor i glada och charmiga Rüdesheim som är huvudort i vindistriktet Rheingau.

Foto: Roger Johansson

Dag 1. Hemorten – Hamburg Stillhorn
Vi reser via Danmark till Tyskland. På färjan till Tyskland ges tillfälle att äta lunch. Drygt en timma senare är vi framme vid dagens etappmål Hamburg. Middag och rum väntar på Hamburg Stillhorn.

Dag 2. Hamburg – Rüdesheim
Idag kommer vi fram till Rüdesheim vid Rhen. Vi bor på centralt hotell, nära till den berömda gränden och nöjesgatan Drosselgasse där musiken hörs ljuda bland vinstugorna varje kväll. Middagarna äter vi på hotellet.

Dag 3-5. Utflyktsdagar
Promenad, sopplunch och  vinprovning av 4 viner hos en vinbonde
Ett trevligt inslag är besöket hos en vinbonde. Han guidar oss ute på vinfältet, och kanske kan vi skörda några druvklasar innan vi avslutar med en sopplunch. Vi serNiederwaldmonumentet och minnesmärket över Tysklands enande år 1871. Den ståtliga Germaniastatyn blickar ut över vinfälten som vackert breder ut sig i dalgången. Härifrån kan man ta linbanan, som går rakt över vinstockarna, samt få tid för att strosa runt på egen hand i den mysiga staden.

Båttur på Rhen
Vi åker en båttur på Rhen, där flodbåten sakta glider fram. Rhenfloden kantas av vackra borgar med mjuka sluttande vinfält. I St Goarshausen väntar bussen på oss för att ta oss med upp på den sägenomspunna Loreleyklippan där vi får en hänförande utsikt. I Rüdesheim går vi en stadspromenad för att höra om stadens historia. Efter vinprovningen av traktens kända och lätta viner brukar stämningen bli hög och kanske fortsätter vi till flera vinstugor på egen hand.

Vinprovning i Rüdesheim av 3 sorters Rhenviner
Hos Weingut George Brauer i Rüdesheim sker vår andra vinprovning och vi har chans att köpa med oss några flaskor hem.

Kvällslivet
På kvällarna äter vi gemensam middag på hotellet för att sedan ge oss ut i nöjesvimlet.
I Rüdesheim är det ständigt fest och vi hjälper förstås till att hålla stämningen uppe! En specialitet värd att prova är Rüdesheimer Kaffee – Weinbrand och kaffe toppat med vispad grädde.

Utflykt till Moseldalen med vinprovning
Efter en timmas resa ser vi ett helt annat landskap. Den slingrande Moseldalen kantas av charmiga byar där vinbergen breder ut sig på båda sidor. Ofta bär byarna dubbelnamn där halva delen är belägen på ena sidan och den andra halvan på motsvarande sidan. Det berömda Moselvinet måste provas och det sker med 5 olika sorter på vinkällare i Bernkastel samtidigt som vi får höra berättelsen om Moselvinerna. Vi får lite egen tid att strosa runt i Bernkastel vid Moselfloden på innan vi återvänder till Rüdesheim för middag.

Dag 6. Rüdesheim – Soltau
Vi lämnar Rhendalen och viker av från Autobahn för att se andra vyer och få små trevliga stopp under dagen. Övernattning med middag på Hotel Landhaus Eden.

Dag 7. Soltau – Hemorten
Vi besöker gränshandeln innan vi tar färjan till Danmark och Sverige. På kvällen har vi når vi våra hemorter igen med många minnen och kanske en och annan vinflaska i bagaget. Ca 60 mil

6 oktober
2018

Hotel Lindenwirt, Rüdesheim

DETTA INGÅR:
• Bussresa
• Reseledare
• Färjor
• 6 nätters logi i tvåbäddsrum
• 6 frukostar
• 6 middagar
• Båttur på Rhen
• 3 vinprovningar
• Sopplunch i vinbergen
• Utflykter enl. programmet
• Vägskatter och resemoms

AVGÅR:
Borås 07.15 – Kinna – Varberg
09.00- Falkenberg – Halmstad
10.00 – Mellbystrand.
Göteborg 07.30 – Kungsbacka.

TILLÄGG:
Enkelrum: 1450:-
Avbeställningsskydd 150:-

Valuta: EUR
Tag med pass!