Runt Söderåsen med musikalen Bruksspelet i Klippan

I hjärtat av Södersåsens Nationalpark finns en värld fylld av upplevelser. En storslagen, vild och vacker natur med mäktiga rasbranter, lummig lövskog, höga klippor och hemlighetsfulla mörka vattendrag. Trakten som är en gammal kulturbygd är rik på lämningar från olika tidsepoker. Söderåsen stäcker sig från Åstorp i norr till Röstånga i sydost och runtomkring finner vi välbekanta orter som Klippan, Ljungbyhed och Kågeröd. Ljungbyheds militärhistoriska museum är en guldgruva för historiskt intresserade, här visas arméns och flygets utveckling fram till 1997. Nordens äldsta pappersbruk, från 1573, ligger i Klippan och är fortfarande i drift trots dess olika öden genom åren.

En av kvällarna kommer vi att får vi vara med om Bruksspelet, som varje sommar sätts upp på Klippans pappersbruk. En populär musikal som bygger på historien om bruket.

Dag 1. Hemorten – Röstånga
Vi lämnar hembygden och far söderut mot Skåne. Väl där bjuds vi på morgonfika med underhållning. I Klippan sker en guidad visning av St Petri kyrka, ett arkitektoniskt mästerverk som inte liknar en kyrka på något sätt. Lunch bjuds på Spångens gästgivaregård och sedan en historisk vandring med fabriksbesök på Svenska Pappersbruket i Klippan innan vi tar in på Röstånga Gästgivaregård för övernattning och middag.

Dag 2. Utflyktdag på Söderåsen med musikalafton
Efter frukost får vi en intressant berättelse om Ljungbyheds militärhistoria som speglar den månghundrade militära verksamheten. Från Kopparhattens utsiktsplats blickar vi ut över dalgångarna på Söderåsens nationalpark innan vi får njuta av Skäralids restaurang sommarbuffé till lunch och vi gör ett besök i Skäralids naturum. Kanske en skön promenad runt sjön för att uppleva naturen rätt inpå lockar. På Klippans Yllefabrik har vi chans att handla allt från garn till färdiga ullprodukter. Hos Lotta på Åsen dricker vi eftermiddagskaffe med hembakta kakor innan vi beger oss till Klippan för att se årets musikal av Bruksspelet som skildrar livet förr på pappersbruket. Där äter vi teatermåltid i enkel miljö. Tillbaks till Röstånga för övernattning.

Dag 3. Röstånga – Hemorten
Vi tar farväl av gästgivaregården men vi lämnar inte Skåne utan att ha sett och smakat på den skånska spettekakan. På bageriet får vi berättelsen om hur en skånsk spettekaka blir till. I hemtrevlig allmogemiljö serveras dagens lunch och från terrassen har vi utsikt över den vackra parken med dammar och vattenfall, där vi tar en promenad innan vi återvänder hemåt.

9 juli
2018

DETTA INGÅR:
• Bussresa
• Reseledare
• 2 nätter i tvåbäddsrum
• 2 frukostar
• 2 middagar
• 2 x kaffefika
• 3 luncher
• Teaterbiljett
• Utflykter
• Entréer och guidade
visningar

AVGÅR:
Borås 07.00 – Kinna –
Varberg 08.45 – Falkenberg
– Halmstad 09.45
Göteborg 07.30 –
Kungsbacka

TILLÄGG:
Enkelrum: 240:-
Avbeställningsskydd 120:-
Reseförsäkring: 175:-