Telemark

Norge i miniatyr

Foto: Vy över Tungvattenfabriken / Foto: Straand Hotel / Foto: P-U Svensson

Foto: Vy över Tungvattenfabriken / Foto: Straand Hotel / Foto: P-U Svensson

Se platsen där TV-serien Kampen om tungvattnet spelades in! Den handlar om hjältarna i Rjukan som 1943 stoppade Nazi-Tysklands planer på att utveckla världens första atombomb. En av kvällarna ser vi den välkända filmen Hjältarna från Telemarken från 1965 och kan känna igen oss när vi kommer till Rjukan. Där får vi uppleva att allt finns kvar i form av ett industriminne beläget på sluttningen av dalgången.

31 augusti, 4 dagar

4980:-

Avgår:
Varberg 7.00, Kinna, Borås 8.45, Bollebygd, Göteborg 9.45, Kungälv, Uddevalla.

Detta ingår:
Bussresa • Reseledare • 3 nätter i dubbelrum • 3 frukostar • 1 lunch • 3 middagar • 1 fika • Färjor • Utflykter med entréer, visningar • Kanaltur med slussningar

Tillägg:
Avbeställningsskydd: 120 kr • Enkelrum: 930 kr • Reseförsäkring: 205 kr

Valuta: NOK

Uppge födelsedata, kön och nationalitet. Tag med ID-handling!

DAG 1 HEMORTEN – VRÅDAL

Vi reser från hemorten via Göteborg och E6 upp genom Bohuslän där vi får morgonkaffe. Från Strömstad tar vi Color Lines fartyg till Sandefjord och snart befinner vi oss i vackra Telemark, som också kallas Norge i miniatyr. Mot kvällen når vi vårt hotell, Quality Straand Hotel och förbe­reder oss för första kvällens mid­dag. Hotellet ligger vackert vid Nissevatn som kanske inbjuder till en kvällspromenad.

DAG 2–3 UTFLYKTSDAGAR DAG 2 RJUKAN

Efter en god frukost beger vi oss ut på dagens äventyr. Vår första anhalt blir vid en av Norges vack­raste stavkyrkor, Heddal stavkirke. Vi far vidare in mot fjällvärlden och kommer till Rjukan, staden som ligger djupt nere i en dalgång, dit solen sällan når. I Rjukan besöker vi Norsk industriarbeidermuseum, Vemork. Det är en kraftstation och ett minnesmärke över norsk industrihistoria, men främst är det känt för tungvattenaktionerna under andra världskriget. Här äter vi också dagens lunch. På eftermiddagen är det dags att vidga vyerna och vi åker upp över fjället förbi Gaustatoppen, 1883 m.ö.h. Fyllda av upplevelser åter­vänder vi till vårt hotell och njuter av en god middag.

DAG 3 TELEMARKSKANALEN

Åter en ny dag som vi ägnar åt att bese Telemark från vattnet. Först styr vi kosan mot fruktdistriktet i Telemark. Vi besöker en fruktodling, där vi får information och möjlighet till inköp. Vi gör en fantastisk båtresa på Telemarkskanalen, invigd 1892, och slussas genom det vackra landskapet. Längs den hänförande vattenvägen ser vi industribygd, skogar, forsar och jordbruksbygd innan vi når vårt slutmål Ulefoss. Efter en liten promenad möter bussen upp och vi återvänder vi till vårt hotell och intar kvällens mid­dag.

DAG 4 VRÅDAL – HEMORTEN

Efter frukost tar vi avsked av denna del av Norge för denna gång. Vi väljer att köra åt sydost och några timmar senare når vi Sandefjord, varifrån Color Lines fartyg tar oss tillbaka hem till Sverige. I kaféet ombord finns lunch att köpa samt en fin och en välsorterad taxfreebutik att spendera de sista norska kronorna i. Rika på minnen från vårt broderland återvänder till våra hemorter.

human hair wigs human hair weave lancel pas cher louboutin pas cher oakley pas cher canada goose pas cher air max pas cher scarpe mbt louboutin pas cher louboutin pas cher Ralph Lauren pas cher ralph lauren pas cher air max pas cher canada goose pas cher air max 90 pas cher louboutin outlet Canada Goose Pas Cher