Påskliljetur med besök hos bonden som  blev miljonär i påskliljor

I gränstrakten mellan Västergötland och Småland finner vi några helt unika besöksmål.

Sydsvenska bonader målades på linneväv eller papper och var uppsatta endast vid jul eller vid särskilt högtidliga tillfällen. Ett enda undantag finns på Klockaregården i Håcksvik som är  helt unika. År 1848 klädde Sven Erlandsson väggarna i en sal på övre våningen med papper och målade sedan 33 bildfält bibliska motiv.  Sven och hans två systrar var de enda bonadsmålarna från Västergötland. Målningarna finns bara här i Klockaregården och sitter fortfarande välbevarade vilket gläder åskådare året runt. Vi får en guidad visning  och det innefattar även  den  vackra bykyrkan och sedan kanske gör någon ett fynd i byns stora loppisbutik.

Vid landsvägen i Sjötofta finner vi en välkomnande skylt till gården, fylld av gula och vita påskliljor. Här kan vi verkligen tala om bonden som blev miljonär i påskliljor.

De första 500 lökarna planterades i slutet på 70-talet och har därefter växt ut i en helt fantastiskt omfattning. Hela gården är fylld av narcisser, och vi kan idag räkna in minst ett 100-tal olika sorter när vi tar oss fram på promenadslingorna över ängar och hagar. Under den korta säsongen på ca 2-3 veckor ringlar besökare fram längs på den smala vägen för att möta våren i Kinds härad.

Sista resan har avgått
2018

DETTA INGÅR:
• Bussresa
• Reseledare
• Förmiddagsfika
• Lunch
• Eftermiddagskaffe
med våffla
• Entréer och visningar

AVGÅR:
Varberg 07.45 – Veddige
– Horred – Skene – Kinna
– Borås 09.30