Värmland

Med Lars Lerins Sandgrund och Västanå teater

Vi ser värmländska herrgårdar i författares och konstnärers fotspår. Mårbacka, Klässbol, Rackstad museet, Sahlströmsgården, Sandgrund och Alsters Herrgård. Fina sevärdheter och utflykter med övernattningar på herrgårdshotell!

Dag 1. Hemorten – Sunne
Efter påstigning åker vi mot Värmland med kaffepaus efter några timmars färd. Klässbols Linneväveri drivs nu av fjärde generationen och är Skandinaviens enda damastlinneväveri. Dukar och servetter levereras bland annat till kungliga hovet, ambassader och Nobelfesten. I fabriksbutiken kan vi köpa såväl första- som andrasortering. En lättare lunch avnjuter vi i Kaffekvarnen strax intill väveriet.
Rackstadmuseet i Arvika är nästa anhalt. Vid sekelskiftet 1900 verkade kring sjön Racken några framstående svenska konstnärer; Gustav och Maja Fjæstad, Björn Ahlgrensson med flera. Museet är byggt på den tomt där den kände konstnären Christian Eriksson växte upp. Tack vare honom kom flera konstnärer att söka sig till Arvikatrakten. Vi reser över den vackra Fryksdalshöjden och inkvarterar oss på Ulvsby Herrgård, Länsmansgården vid sjön Fryken. Gemensam middag på herrgårdsrestaurangen.

Dag 2. Utflyktsdag och Västanå teater
Efter frukost reser vi längs Frykens västra strand till Torsby för att besöka Sahlströmsgården, som blev en kulturell samlingsplats tack vare konstnärssyskonen Bror och Anna Sahlström i början av 1900-talet. Många av den tidens stora konstnärer, såsom Siri Derkert och Carl Wilhelmsson var återkommande gäster. Mangårdsbyggnaden har iordningställts som ett museum, där vi får berättat för oss om konstnärslivet. Längs Frykens östra strand beger vi oss till Mårbacka Minnesgård för att få en rundvandring i Selma Lagerlöfs hem. Middag på hotellet.

Västanå teater 
Den som önskar har möjlighet att boka till biljett för att se årets föreställning Eddan på Västanå teater Rottneros, där man i Värmlands största lada byggt en teater.
Den poetiska Eddan, i Jon Fosses version, är ett spännande, poetisk och sällsamt verk, som skapat för Västanås Teaters spelstil. I regi av Leif Stinnerbom och originalmusik av Magnus Stinnerbom.  Pris: 450:-

Dag 3. Sunne – Vänerns östra sida – Hemorten
Att solen skiner i Karlstad har väl alla hört och idag skall vi se om det stämmer! Vi besöker Lars Lerin konsthall på Sandgrundsudden och får en guidad rundvandring. En av våra mest folkkära skalder, Gustaf Fröding, föddes på Alsters herrgård 1860. Här äter vi lunch innan visningen börjar på Alsters Herrgård. Hemresa sker Vänerns östra sida med en kort paus vid vackra Sjötorp. På kvällen har vi återigen hittat hem.

22 augusti
2019

DETTA INGÅR:
• Bussresa
• Reseledare
• 2 hotellnätter i dubbelrum
• 2 frukostar
• 2 luncher
• 2 middagar
• Kaffe och smörgås
• Entréer
• Visningar

AVGÅR:
Varberg 06,30 – Kinna – Borås 08,15 – Bollebygd – Göteborg 09,15

TILLÄGG:
Västanå teaterbiljett: 450:-
Enkelrum: 660:-
Avbeställningsskydd 150:-