Blekinge Skärgård – En smakfull resa med unika besöksmål i Sveriges trädgård

Vi hälsar dig välkommen till Ronneby, känd för sin brunnsmiljö. Idag finns inga musikpaviljonger kvar i Ronneby Brunnspark och brunnsgästerna myllrar inte vid källan. Men parken finns kvar med sina promenader och vackra blomsterplanteringar. Blekinge har varit gränsland mellan Sverige och Danmark, och flera välkända minnesplatser finns kvar, till exempel Brömsebro och Kristianopel, namn vi känner igen från historieböckerna. I Karlshamn ser vi statyn över Karl-Oskar och Kristina som ser ut över havet med drömmen om Amerika i blicken. Förr betraktades Karlshamn som ett syndens näste där alkohol, spelkort och snus tillverkades. På en båttur i Blekinge vackra skärgård kryssar vi oss fram mellan öarna. I Karlskrona kan vi än idag ta del av militärhistoriska sevärdheter på det prisade Marinmuseet som numera också har väldens näst största ubåtshall. På Eriksberg Viltpark kan vi bli kompis med hjortar, vildsvin och visenter.

Dag 1. Hemorten – Ronneby
På väg mot Blekinge passerar vi den på sin tid farliga snapphanebygden i trakten mellan Skåne och Småland, där gränsfejder ofta pågick. Vi har nära till naturen och i Mörrums fina fiskevatten skulle du säkert vilja ha en lax på kroken. I Karlshamns ser vi dess berömda träarkitektur där köpmangårdarna fortfarande radar upp sig utmed Drottninggatan. I Ronneby väntar Ronneby Brunn med härliga rum och sköna bäddar. Här stannar vi tre nätter och äter vår middag varje kväll.

Dag 2. Utflyktsdag i sydost och Marinmuseet
Vi börjar med att se fredsstenen i Brömsebro och strax intill ligger befästningsstaden Kristianopel. Orten är en blomstrande idyll kring ringmuren, kyrkan och hamnen. Här är det lätt att charmas av den rara bymiljön. Vi följer ostkusten till världsarvsstaden Karlskrona. Örlogsstaden består av bland annat befästningar, varv och andra anläggningar som haft stor betydelse. På Stumholmen finns Karlskrona Marinmuseum där vi äter lunch på restaurang Skeppsgossen och därefter ser vi museets unika ubåtshall. Här kan du se en ubåt från insidan, kanske för första gången? På en stadsrundtur med buss i Karlskrona ser vi kyrkans fattigbössa, känd under namnet ”Gubben Rosenbom”, Amiralitetskyrkan och andra trevliga inslag Innan dagen är slut har du också fått en stund på egen hand i Karlskrona varpå vi återvänder till Ronneby.

Dag 3.  Skärgårdstur i Världsarvet med båt
Sveriges sydligaste skärgård består av 1 650 öar, kobbar och skär. Idag njuter vi av vind och vatten, saltstänkta klippor och upptäcker pärlbandet av öar på det sätt som passar oss bäst just här – med utflyktsbåt på rundtur i världsarvet Blekinge skärgård. Tillbaks på Ronneby Brunn vill någon kanske prova hotellets SPA eller utomhuspool, dit alla hotellgäster har fri entré.

Dag 4. Ronneby – Hemorten
I Ronneby centrum finns kulturkvarteren med vackra träbyggnader o smala gränder, och från Heliga Korskyrkan har vi en fin utsikt över stadens torg. På Eriksberg vilt- och naturpark avnjuter vi en läcker måltid tillagad av vilt från gårdens egna marker. Därefter ger vi oss ut på en rundtur i Eriksbergs niohundra hektar stora vilthägn. Här strövar ståtliga kron- och dovhjortar, visenter, vildsvin och mufflon fritt omkring. Med sällskap av en guide får vi en inblick i naturparkens spännande verksamhet, och har vi tur ser vi de skygga djuren från bussen. Det blir en händelserik eftermiddag innan det är dags att återvända hemåt.

Sista resan har avgått
2018

DETTA INGÅR:
• Bussresa
• Reseledare
• 3 nätter i tvåbäddsrum
• 3 frukostar
• 3 middagar
• Morgonfika
• 3 luncher
• Skärgårdstur
• Guidningar
• Utflykter

AVGÅR:
Borås 07,00 – Kinna –
Varberg 08,45 –
Falkenberg –
Halmstad 09,45
Göteborg 07,30 –
Kungsbacka.

TILLÄGG:
Enkelrum: 990:-
Avbeställningsskydd 150:-
Reseförsäkring: 205:-