Blekinge Skärgård – Unika besöksmål i Sveriges Trädgård

Vi hälsar dig välkommen till Blekinge och kastar ankar i Karlskrona, staden där Karl XI beslöt sig för att anlägga landets nya marinbas. Än idag kan vi ta del av militärhistoriska sevärdheter på det prisade Marinmuseet som numera också har världens näst största ubåtshall. Blekinge har varit gränsland mellan Sverige och Danmark och flera välkända minnesplatser finns kvar, till exempel Brömsebro och Kristianopel, namn vi känner igen från historieböckerna. I Karlshamn ser vi statyn över Karl-Oskar och Kristina som ser ut över havet med drömmen om Amerika i blicken. Förr betraktades Karlshamn som ett syndens näste där alkohol, spelkort och snus tillverkades. På en båttur i Blekinge vackra skärgård kryssar vi oss fram mellan öarna. På Eriksberg Viltpark kan vi bli kompis med hjortar, vildsvin och visenter.

Dag 1. Hemorten – Karlskrona
På väg mot Blekinge passerar vi den på sin tid farliga snapphanebygden i trakten mellan Skåne och Småland, där gränsfejder ofta pågick. Vi har nära till naturen och i Mörrums fina fiskevatten skulle du säkert vilja ha en lax på kroken. På en guidad tur ser vi Karlshamns berömda träarkitektur där köpmangårdarna fortfarande radar upp sig utmed Drottninggatan. I Karlskrona väntar centrala First Hotell Statt, Karlskrona där bor vi tre nätter och äter vår middag.

Dag 2. Utflyktsdag i sydost och Marinmuseet
Vi börjar med att se fredsstenen i Brömsebro och strax intill ligger befästningsstaden Kristianopel. Orten är en blomstrande idyll kring ringmuren, kyrkan och hamnen. Här är det lätt att charmas av den rara bymiljön. Vi följer ostkusten och en klar dag kan vi se över sundet till Öland och Långe Jan. Vi återvänder till världsarvsstaden Karlskrona för att besöka örlogsstaden som består av bland annat befästningar, varv och andra anläggningar som haft betydelse för örlogsbasens försörjning.

På Stumholmen finns Karlskrona Marinmuseum. Vi äter lunch på restaurang Skeppsgossen och därefter ser vi museets nya, unika ubåtshall. Här kan du se en ubåt från insidan, kanske för första gången? Innan dagen är slut har du också fått en stund på egen hand i Karlskrona.

Dag 3. Rundtur i Världsarvet med m/s Gåsefjärden
Sveriges sydligaste skärgård består av 1 650 öar, kobbar och skär. Idag njuter vi av vind och vatten, saltstänkta klippor och upptäcker pärlbandet av öar på det sätt som passar oss bäst just här – med utflyktsbåt på rundtur i Världsarvsområdet. På en guidad stadsrundtur med buss ser vi kyrkans fattigbössa, känd under namnet “Gubben Rosenbom”, Amiralitetskyrkan och andra trevliga inslag.

Dag 4. Karlskrona – Ronneby – Hemorten
På resans sista dag står Ronneby på programmet, staden som är känd för sin brunnsmiljö, vi stannar i centrum vandrar runt i de vackra kulturkvarteren runt den högt belägna kyrkan. På Eriksberg Vilt- och naturpark ger vi oss ut på en rundtur i Eriksbergs niohundra hektar stora vilthägn. Här strövar ståtliga kron- och dovhjortar, visenter, vildsvin och mufflon fritt omkring. Med sällskap av  guide får vi en inblick i naturparkens spännande verksamhet och har vi tur ser vi de skygga djuren från bussen. Vi avslutar med att njuta av en läcker måltid tillagad av vilt från gårdens egna marker. Det blir en händelserik eftermiddag innan det är dags att återvända hemåt.

13 augusti
2019

DETTA INGÅR:
• Bussresa
• Reseledare
• 3 nätter i tvåbäddsrum
• 3 frukostar
• 3 middagar
• Morgonfika
• 3 luncher
• Skärgårdstur
• Guidningar
• Utflykter

AVGÅR:
Borås 07,00 – Kinna –
Varberg 08,45 –
Falkenberg –
Halmstad 09,45
Göteborg 07,30 –
Kungsbacka.

TILLÄGG:
Enkelrum: 1090:-
Avbeställningsskydd 150:-