Hjalmars i Brevens Bruk

Skuld och gröna skogar – Världens första allsångsdeckare i Brevens Bruk

Monica Forsberg och Peter Flack (från Hjalmars Revy) har hittat på en närmast olöslig, men skrattframkallande intrig

Föreställningen: Skuld och gröna skogar Världens första allsångsdeckare

Medverkande är Hasse Andersson, Peter Flack, Monica Forsberg mfl.

Visst är vi väl många som älskar att sjunga allsång om sommaren. På Skansen, på Liseberg o.s.v. Sedan finns förstås dom, som tycker att allsång är mördande tråkigt! Dom är speciellt välkomna till oss.

”Skuld och gröna skogar” är nämligen världens första allsångsdeckare. Den skulle också kunna heta: ”Sjung om du törs!” Vår föreställning handlar inte bara om en helknasig mordhistoria, utan också om att tillsammans med oss, klämma i för kung och fosterland – och sjunga allsång!

Handlingen utspelar sig på 50-talet i Sverige. Troligen 1958, eftersom det pratas om Fotbolls-VM och kvinnliga präster.

Sångerna som vi ska sjunga allihopa tillsammans, är också välkända för alla er som var med då. Och var ni inte med då, så kan ni dom i alla fall. Och om ni inte kan dom i alla fall, så får ni ett litet häfte med alla texter.

Brevens Bruk
Cirka fem mil sydost om Örebro ligger Brevens Bruk, en välbevarad och vacker bruksort, troligen det finaste exemplet på gammal svensk brukstradition – bevarad i mer eller mindre sitt ursprungliga skick.

Namnet Breven som betyder ”brett kärr” påminner om att orten har mycket vatten omkring sig. En promenad genom bruket är en vandring genom historien och samtidigt en njutning för ögat. Bland byggnaderna märks herrgården från 1698, brukskyrkan från 1842, masugn och rostugn också från 1800-talet, där speciellt rostugnen har blivit en av Brevens Bruks mest kända byggnader med dess åttkantiga tak

Vi finner också i de gamla bruksbyggnaderna en konst- och hantverksbutik, ett galleri och den modernare ”Brevensgården” med pub, restaurang och samlingslokal där olika evenemang som julmarknad, musikkvällar mm anordnas regelbundet.

Dag 1.  Till Örebro och teaterkväll i Brevens Bruk
Vår resa startar från Västkusten och vi reser till Örebro. Vi checkar in på Scandic Grand Hotell centralt i Örebro. Med bussen tar vi oss till det vackra brukssamhället Brevens bruk där restaurang Brevensgården väntar med Hjalmars trerätters revyssupé innan föreställningen. Efter föreställningen åker vi buss tillbaks till hotellet

Dag 2.  Julmarknad i kulturkvarteret Wadköping – Hemresa
Lördag förmiddag har vi tid för fria aktiviteter, tex se slottet, stadsparken eller kanske någon av stans loppisar lockar. I Wadköping, Öresbros kulturkvarter, pågår julmarknad som vi har tillfälle att besöka. På eftermiddagen startar hemresan och till kvällen är vi hemma igen efter en par härliga dagar.