Sydtyrolen med Dolomiterna och Gardasjön

De gröna dalarna präglas av historiska småstäder, välbevarade byar och medeltida borgar. I denna rogivande miljö bland vin- och äppelodlingar, med Dolomiternas toppar i bakgrunden, ligger vårt hotell i byn Villanders.

Dag 1-2. Hemorten – Leipzig – Villanders
På vägen söderut stannar vi för kaffe innan vi fortsätter genom Skåne till Öresundsbron och Danmark. Klockan 13.00 avgår färjan från Gedser till Rostock och under kvällen når vi vårt övernattningshotell i trakten av Leipzig. Nästa dag kommer vi via München, Innsbruck och Brennerpasset till Sydtyrolen och når snart vårt mål. Ovanför staden Klausen, väl synligt från långt håll, reser sig det höga kyrkotornet i lilla Villanders. Från sitt storslagna läge på drygt 800 meters höjd blickar byn ut över Dolomiterna. Här välkomnar familjen Rabensteiner oss på sitt hemtrevliga hotell, där juniorchefen Reinhold trollar fram utsökta femrättersmiddagar varje kväll. Efter dagens program kan man koppla av på terrassen med kaffe och dryck, kanske smutta på ”Hugo”. Badavdelningen med pool och bastu ger nya krafter. Skön avkoppling och ren alpluft får man här på köpet.

Sydtyrolen
Det natursköna lilla ”landet” Sydtyrolen var förr en del av kejsarriket Österrike, nu ett autonomt område i norra Italien. Här, där alperna möter södern, får vi bekanta oss med tre språk, två kulturer och två kök. En stor del av ytan ligger på över 1 000 meters höjd och de sägenomspunna Dolomiterna är det mest kända området. Många sagor förknippas med dessa ”bleka berg”, som av naturen har formats till dagens mest fantastiska konstverk. Det är lätt att förtrollas av magin i denna oförglömliga bergsvärld när vi färdas bland ”trollbergen”. Italiens största sjö, den avlånga Gardasjön, har sina stränder i tre olika regioner. Byggnaderna, växtligheten och stämningen signalerar, att vi nu är i södern.

Dag 3-6. Utflykter
Brixen
Nere i dalen, på båda sidor av floden Eisack, ligger Tyrolens äldsta stad Brixen. Innanför stadsporten hittar vi en välbevarad gammal stadskärna med burspråksprydda fasader, smala gränder och små butiker under historiska valvgångar. Vid stadens stora torg minner den pampiga domkyrkan med närliggande Hofburg och andra kyrkliga byggnader om Brixens långa historia som biskopssäte.

Gardasjön
Vägen söderut går i Eisack- och Etschtals vackra dalgångar förbi Sydtyrolens huvudstad Bozen och Trento i grannprovinsen. Vi möter cypresser, olivträd, magnolior och oleander när vi snart har sjön framför oss. Den norra delen med städer som Riva, Torbole, Limone och Malcesine ramas vackert in av höga berg. Dessa orter har pittoreska små hamnar, färgglada hus och kullerstensbelagda torg med trevliga uteserveringar. Vi gör en båttur på det blågröna vattnet och stannar ett par timmar i lilla Malcesine på sjöns östra strand. Hemresan till hotellet går mestadels på samma vägar som på nerresan.

Bergsturen bland Dolomiterna
Denna upplevelserika dag färdas vi på Stora Dolomitvägen med flera kända orter, genom sköna dalar som Fassa, Val Gardena och Alta Badia. Fyra olika bergspass, bland annat runt Sella-massivet, med ideliga nya vyer står på programmet. Dagens höjdpunkt väntar efter uppstigningen med bussen till Pass Pordoi på drygt 2 200 meters höjd. Med en stor kabinbana når vi sedan bergsstationen. Vilken känsla att vistas på 2 950 meters höjd och från terrassen njuta av den storslagna utsikten och det enastående natursceneriet runt om! Mätta av alla intryck återvänder vi till hotellet efter en oförglömlig dag i ett av världens vackraste bergsområden. (Kabinbanan ca 16 euro.)

Kastelruth och St Ulrich
På Eisackdalens motsatta sida hittar vi lilla Kastelruth, vars kännetecken är det höga klocktornet. Hus med vackra fasadmålningar pryder gränder, där tiden verkar nästan ha stannat. Gamla traditioner, seder och bruk lever vidare här som i hela Sydtyrolen och berättar om landets förflutna. Härifrån för vår väg genom typiskt sydtyrolskt landskap ner till trevliga St Ulrich, Grödendalens största ort.

Dag 7-8. Villanders – Dessau – Hemorten
Med bagaget fullt av upplevelser vänder vi hemåt. Övernattning sker i Dessau och på färjan från Rostock samlas vi för ännu en gemensam middag. Åter i Malmö ca 18.30.

Sista resan har avgått
2018

DETTA INGÅR:
• Bussresa
• Logi i 2-bäddsrum
• Kaffe med fralla dag 1
• 7 frukostar
• 7 middagar
• 1 avslutningsmiddag
• Alla utflykter enligt
programmet inkl båttur
• Tillgång till hotellets
badavdelning
• Reseledare

AVGÅR:
Borås – Kinna – Varberg.
Göteborg – Kungsbacka –
Falkenberg – Halmstad

TILLÄGG:
Enkelrum: 1 300:-
Reseförsäkring, kabinbana:
ca 16 euro

Valuta: EUR
Tag med pass!

ARRANGERAS AV
ERLINGS RESOR