Süd Tirol, Gardasjön, Dolomiterna

I nordligaste Italien, där de gröna dalarna stoltserar med närmast medelhavsklimat och prunkande växtlighet, ligger Sydtyrolens historiska hjärta kring byn Tirol. I detta natursköna lilla ”land” möter alperna södern och vi får bekanta oss med tre språk, två kulturer och två kök. Inte nog med det – vi får även möta Dolomiternas oförglömliga bergsvärld.

Dag 1-2. Hemorten – Leipzigtrakten – St. Leonhard
På vägen mot Öresundsbron stannar vi för kaffe på Hallandsåsen. Kl. 13 avgår färjan från Gedser till Rostock och några timmar senare når vi övernattningshotellet i Leipzigtrakten. Nästa dag färdas vi genom Bayerns stora delstat och Österrike till Brennerpasset. Sista etappen till Passeiertal går på sydtyrolska vägar via Bozen och Meran. På det trivsamma familjehotellet Klotz väntar redan en 4-rätters middag på oss. Rummen har alla faciliteter och under fritiden kan vi koppla av i den sköna badavdelningen med pool, bubbelpool, och bastu.

Dag 3-6. Utflykter
Passeiers breda, gröna dalgång, som genomflödas av floden Passer, är en av Sydtyrolens ännu ursprungliga dalar. Den stiger sakta från staden Meran österut och omringas av Sarntaler alperna i söder samt Texelgruppen i norr. Stora frukt och vinodlingar är lika vanliga i dalens främre del som i många andra sydtyrolska områden. Dalen är känd för sina byar med stora gamla gårdar. Från en av dessa i huvudorten St. Leonhard kom krögaren och hästhandlaren Andreas Hofer, Tyrolens frihetshjälte. Gården Sandhof inrymmer nu ett museum och minnesplats över honom.

MERAN & TIROL
Meran var under medeltiden huvudstad i grevskapet Tirol och visar i dag upp en charmig gammal ortskärna innanför sina tre stadsportar. Den kända arkadgatan ”Lauben” döljer under sina gamla valv eleganta butiker och sköna caféer. Vem skulle tro, att ännu på 1700-talet gick här boskap och Meran kallades för ”ko-staden”. Tack vare det varma, torra klimatet, där även palmerna trivs, började Europas högadel hundra år senare vallfärda hit. Stämningen i dagens populära kurort är som i en världsstad. Lummiga parker och vackra promenader, inte minst längs floden, lockar dock till mysiga, rofyllda stunder med snötäckta berg runt omkring. Strax ovanför, på Merans ”solterrass”, ligger naturskönt lilla orten Tirol. Här anlade grevarna von Tirol sitt säte redan på 1100-talet och gav samtidigt sitt namn till hela området på var sida av Brennerpasset. Vi går en stadspromenad i såväl Meran som Tirol.

GARDASJÖN
Vi följer floden Etsch i sin dalgång förbi både Sydtyrolens huvudstad Bozen och grannprovinsens vackra Trento. Cypresser, olivträd, magnolior och oleander kantar vägarna när vi närmar oss Italiens största sjö. Dess norra del med städerna Riva, Torbole, Limone och Malcesine ramas vackert in av höga berg. Överallt finns pittoreska små hamnar, färgglada hus, kullerstenslagda gränder och torg med trevliga uteserveringar. Det blir en båttur på det blågröna vattnet och några timmars fri tid i trevliga Malcesine, där den ståtliga borgen tronar ovanför staden.

DOLOMITERNA
Vi vill se dessa fantastiska ”bleka berg” också från närmare håll och uppleva deras säregna värld. Den Stora Dolomitvägen tar oss från Bozen till berömda lilla Karersjön vid foten av Rosengartens sägenomspunna bergsmassiv. Byarna med hus i snickarglädje och färgglada blomsterprakt avlöser varandra under färden i kända dalgångar och genom flera bergspass med storslagna naturscenerier. I Val Gardena dalen besöker vi centralorten St. Ulrich, innan vi återvänder till hotellet efter en oförglömlig dag i ett av världens vackraste bergsområden

SYDTYROLSKA VINVÄGEN
Sydtyrolen är ett bergsland, där vin- och äppelodling är en viktig inkomstkälla. Kring Lana och Meran finns hjärtat av Europas största, sammanhängande äppelodlingsområde. Vid Terlan nära Bozen börjar i sin tur en av Italiens äldsta vinvägar. Två tredjedelar av Sydtyrolens hela vinproduktion kommer från traktens 16 vinorter, bland andra Tramin, som är känd för sin kryddiga Gewürztraminer. Kaltern är områdets vincentrum och under besöket i staden passar vi på att avnjuta lunch i en trevlig vinkällare.

Dag 7-8. St. Leonhard – Dessau – Hemorten
Med bagaget fullt av upplevelser vänder vi hemåt. Övernattning sker i Dessau och på färjan från Rostock samlas vi för ännu en gemensam middag. Åter i Malmötrakten ca 18.00.

20 september
2019

DETTA INGÅR:
• Bussresa
• Logi i 2-bäddsrum
• Kaffe med fralla dag 1
• 7 frukostar
• 7 middagar
• 1 lunch
• 1 avslutningsmiddag på hemresan
• Alla utflykter enligt programmet inkl båttur på Gardasjön
• Tillgång till hotellets badavdelning
• Reseledare

AVGÅR:
Borås 03,30 – Kinna – Horred,
Göteborg 04,00 – Kungsbacka.
Varberg 05,00 – Falkenberg –
Halmstad – E6 söderut

TILLÄGG:
Enkelrum: 1 300:-
Reseförsäkring: ca 16 euro

Valuta: EUR
Tag med pass!

ARRANGERAS AV
ERLINGS RESOR