Värmlands Pärlor

Med Selma Lagerlöfs Anna Svärd i Berättarladan, Västanå Teater, Mårbacka, Sahlströmsgården Klässbols linneväveri och Rackstadmuseet.
Vi ser värmländska herrgårdar i författares och konstnärers fotspår. Mårbacka, Klässbol, Rackstad museet, Sahlströmsgården, Sandgrund och Alsters Herrgård. Fina sevärdheter och utflykter med övernattningar på herrgårdshotell!

Dag 1 Hemorten – Sunne
Efter påstigning åker vi mot Värmland med kaffepaus efter några timmars färd. Klässbols Linneväveri drivs nu av fjärde generationen och är Skandinaviens enda damastlinneväveri. Dukar och servetter levereras bland annat till kungliga hovet, ambassader och Nobelfesten. I fabriksbutiken kan vi köpa såväl första- som andrasortering. En lättare lunch avnjuter vi i Kaffekvarnen strax intill väveriet.
I Arvika besöker vi Rackstadmuseet. Vid sekelskiftet 1900 verkade kring sjön Racken några framstående svenska konstnärer; Gustav och Maja Fjæstad, Björn Ahlgrensson med flera. Museet är byggt på den tomt där den kände konstnären Christian Eriksson växte upp. Tack vare honom kom flera konstnärer att söka sig till Arvikatrakten. Vi reser över den vackra Fryksdalshöjden och inkvarterar oss på Ulvsby Herrgård, länsmansgården vid sjön Fryken.

Dag 2 Utflyktsdag och Västanå teater
Efter frukost reser vi längs Frykens västra strand till Torsby för att besöka Sahlströmsgården, som blev en kulturell samlingsplats tack vare konstnärssyskonen Bror och Anna Sahlström i början av 1900-talet. Många av den tidens stora konstnärer, såsom Siri Derkert och Carl Wilhelmsson var återkommande gäster. Mangårdsbyggnaden har iordningställts som ett museum, där vi får berättat för oss om konstnärslivet. Längs Frykens östra strand beger vi oss till Mårbacka för att få en rundvandring i Selma Lagerlöfs hem. I år ser vi den tredje delen av Selma Lagerlöfs romantriologi, Anna Svärd, Västanå Teater, Rottneros, där man i Värmlands största lada byggt en teater. Fantastiska dräkter, musik och mycket dans karakteriserar Västanå Teaters föreställningar sedan många år i regi av Leif Stinnerbom. Vi avslutar kvällen på hotellet med en liten vickning innan vi säger god natt!

Dag 3 Sunne – Vänerns östra sida – Hemorten
Att solen skiner i Karlstad har väl alla hört och idag skall vi se om det stämmer! Vi besöker Lars Lerin konsthall på Sandgrundsudden och får en guidad rundvandring. En av våra mest folkkära skalder, Gustaf Fröding, föddes på Alsters herrgård 1860. Här äter vi lunch innan visningen börjar på Alsters Herrgård. Hemresa sker Vänerns östra sida med en kort paus vid vackra Sjötorp. På kvällen har vi återigen hittat hem.

Sista resan har avgått
2018

DETTA INGÅR:
• Bussresa
• Reseledare
• 2 nätter i dubbelrum
• 2 frukostar
• 3 luncher
• 2 middagar
• 1 fika
• Vickning
• Entréer
• Visningar
• Teaterbiljett

AVGÅR:
Halmstad 06.00 –
Falkenberg – Varberg
07.00 – Kinna – Borås
08.45 – Bollebygd –
Göteborg 09.45

TILLÄGG:
Avbeställningsskydd 120:-
Reseförsäkrin: 175:-
Enkelrum: 660:-