Välkommen till Rottneros och Västanå Teater!

Vid sjön Fryken i vackra Värmland ligger Rottneros och Västra Ämtervik. Sedan 1999 är Västanå teater inrymd i BerättarLadan vid Rottneros Park. Platsen har blivit en mötesplats för människor; en plats för teater, musik, poesi eller att bara kunna njuta av natursköna Värmland!

Västanå Teater har genom åren trängt in i djupet av den värmländska själen. Detta var något helt nytt i svenskt teaterliv – en värmländsk teater.

Dag 1. Hemorten – Sunne
Från Västsverige reser vi via Göta Älvdalen, där vi serveras gott morgonkaffe. Vi når Dalsland, ett av våra minsta landskap, ofta nämnt som ett Sverige i miniatyr med natursköna vyer av Vänern och Dalslands kanals mynning vid Köpmannebro. I Sunne tar vi in på Ulfsby Herrgård, en av herrgårdarna i Selma Lagerlöfs böcker. Strax därefter beger vi oss till Berättarladan för att se kvällen föreställning, Anna Svärd, del tre av Selma Lagerlöfs romantrilogi. I pausen serveras en teatermåltid. Den som önskar kan sedan runda av kvällen med ostbricka på hotellet. (bokas samtidigt med resan och ingår inte i resans pris)

Dag 2. Sunne – Hemorten
Den morgonpigge kan njuta av soluppgången över Frykensjöarna innan frukosten serveras.
Därefter väntar ett besök i Rottneros park och sedan Karlstad med Sandgrundsudden. Här finns Lars Lerins konstmuseum och Värmlands museum. På hemvägen stannar vi ett par gånger för välbehövliga pauser. Sedan är det inte långt kvar till hemorterna, dit vi når under kvällen.

Berättarladans föreställning Anna Svärd, 2018

I den tredje delen av Löwensköldscykeln, Anna Svärd, tar Selma Lagerlöf en gruvlig hämnd på patriarkatet och dess enögda maktutövande, och det med skrattet och humorn som vapen. Det ligger ett löjets skimmer över prästen Karl-Arturs kompromisslösa sätt att följa det han upplever som sitt öde: att som Guds utvalde utföra det andliga uppdrag han tycker sig ha fått. Det är intrigmakerskan Thea Sundler som drar ner Karl-Artur till botten och hans förra fästmö Charlotte Löwensköld kan bara betrakta spelet på avstånd. Istället är det Anna Svärd, gårdfarihandlerskan, som i den lilla gråa stugan får ta upp kampen mot Thea. Det blir en bitter strid mellan dessa två kvinnor, där mannen till slut reduceras till ett bihang. Selma Lagerlöf är verkligen en storslagen berättare som ständigt överraskar oss, får oss att förundras, häpna och förskräckas. Inget mänskligt är henne främmande. Hon måste ha haft mycket roligt under arbetet med Anna Svärd. 

Leif Stinnerbom
Regissör, Västanå teater

Sista resan har avgått
2018

DETTA INGÅR:
• Bussresa
• Reseledare
• 1 hotellnatt i dubbelrum
• 1 frukost
• 1 teatermiddag
• 1 fika
• Teaterbiljett
• Entréer

AVGÅR:
Varberg 07.30 – Kinna –
Borås 09.15 – Bollebygd –
Göteborg 10.15 – R45 norrut

TILLÄGG:
Enkelrum: 330:-
Avbeställningsskydd: 120:-
Reseförsäkring: 145:-
Ostbricka på hotellet 195:-